NK Allround in het Olympisch Stadion

Het NK Allround was al het hele seizoen mijn hoofddoel. Na de Gruno Bokaal dacht ik zelf dat dit er niet meer in zat, maar mijn ploeggenoot Maico en trainer Flip bleven volhouden dat zij er van overtuigd waren dat ik wel zou rijden. En zij kregen gelijk!1500m

Ik was eigenlijk al in voorbereiding op het NK neo-senioren (hetzelfde weekend) waar ik voornamelijk de 5km en 10km als hoofddoel zag. Lekker veel duur trainen en niet meer heel veel aandacht besteden aan mijn start die de laatste weken wat moeizaam liep.
In de week voor het NK Allround werd ineens duidelijk dat ik 1e reserve stond. Dit betekende dat ik vrijdag moest kiezen tussen de 5km bij het NK neo’s of reserve zijn en hopen op een afmelding bij het NK Allround. Die keuze was natuurlijk snel gemaakt, het NK Allround, ik zou mijzelf voor mijn kop slaan dacht ik al ik in Enschede aan de start sta en te horen krijg dat er toch iemand op het laatste moment zich heeft afgemeld.

Donderdag ben ik daarom al gaan trainen op de ijsbaan in het Olympisch Stadion. De omstandigheden en het ijs waren zwaar! Deze zelfde avond kreeg ik al een berichtje van de wedstrijdleiding dat Bob de Jong zich mogelijk zou terug trekken van de wedstrijd en op vrijdagochtend werd dit bevestigd. Ik was ontzettend blij! Zo evenement als dit maak je niet vaak mee en al helemaal niet als deelnemer. Ik had er ontzettend veel zin in!

 

500m

Vrijdag stond de 500m op het programma. Als Allrounder rij je eigenlijk altijd meerdere afstanden op een dag en als je er 1 rijdt ik het meestal geen sprintafstand. Een beetje gek dus om naar de baan te komen en een warming-up de draaien voor alleen een 500m.
Ik stond geloot in rit 6 in de buitenbaan tegen Pim Cazemier, een lekkere loting halverwege het programma. De start ging gelukkig al wat beter dan de weken ervoor maar was nog steeds niet heel sterk. In het rondje kwam ik aardig op gang en was ik onderweg naar een mooie eindtijd toen er dit gebeurde:
)
Het was een harde klap en misschien nog wel harder dan die eruit zag. Ik wist dat ik zou moeten finishen om zeker te zijn dat ik de andere afstanden nog zou mogen rijden. Ik stond daarom meteen op om naar de finish te rijden. Tijdens het opstaan voelde ik het al, ik had mijn rug flink bezeerd. Ik denk dat ik tijdens mijn impact in de kussen tegen iets hards ben aan gevallen. Snel ben ik op zoek gegaan naar een fysiotherapeut. Gelukkig hadden de rijders van iSkate-Development team een fysiotherapeut die mij even los kon maken.
Het was een geluk dat ik deze zelfde avond niet meer hoefde te starten, dan was ik namelijk niet meer in staat geweest om aan de start te kunnen verschijnen van de pijn.

 

5km

De volgende dag stond vroeg in de middag al mijn 5km op het programma. Ik had goed kunnen slapen maar de pijn in mijn rug was er niet veel beter op geworden. Pijnstillers slikken was het enige wat ik kon doen, helaas reageert mijn maag hier niet goed op dus werd eten ook vrij lastig voor de wedstrijd. Geen optimale voorbereiding, maar ik had hier toch niks te verliezen. Ik ging met de gedachten naar de ijsbaan: “pijn of geen pijn, ik ga gewoon genieten”.

En dit heb ik gedaan! Het schaatsen ging moeizaam, heel moeizaam. Maar op de 5km heb je even de tijd om erin te komen en langzaam begon de pijn minder te worden tijdens mijn race. Het was nog niet zo druk als dat het ‘s avonds was maar het publiek was erg enthousiast. Toen ik mijn rondes op het einde vlak kon houden omdat ik makkelijk kon schaatsen doordat de pijn minder werd begon ook het publiek harder aan te moedigen. Hierdoor kon ik nog beter door de pijn heen trappen en op het einde zelfs nog versnellen! Na omstandigheden toch nog een degelijke 5km kunnen afleveren en ik vond het geweldig om daar te schaatsen.

 

1500m

Zondag was de pijn in mijn rug alleen maar erger geworden. Ik verwachte niet veel van mijn 1500m aangezien je op deze afstand niet echt de tijd hebt om in je ritme te komen wat je op een 5km wel hebt. De start liep moeizaam en door de hogere snelheid en grotere druk in de bochten deed ook mijn rug veel meer pijn. De 1500m was qua prestatie dus geen groot succes, maar de beelden zijn fantastisch:

)

Uiteindelijk was het ondanks alles een fantastisch weekend! Alles was perfect geregeld, en de weergoden hebben ook hun steentje bijgedragen. Daarnaast wil ik natuurlijk al mijn sponsoren via de “club van” en grote sponsor “Hoek en Blok” bedanken voor de financiële ondersteuning. Zonder deze ondersteuning was het niet gelukt om schema zo te draaien als ik zou willen en had ik waarschijnlijk ook het NK niet gehaald!

Blij dat ik mijn hoofddoel dit seizoen toch behaald heb sluit ik dit weekend het seizoen af met de HollandCup Finale in Breda waar ik de 1500m en 5km rij. Met mijn rug gaat het nu een stuk beter, maar nog steeds niet helemaal pijnvrij. Dit zal nog even tijd nodig hebben.

Groeten,
Jeffrey

IMG_6463

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s