2e gedeelte van het seizoen

Het is alweer een tijdje geleden dat ik een stukje op mijn website heb gezet dus bij deze.

Eindhoven Trofee

Na de eerste Holland Cup is het met de wedstrijden ietsjes minder gegaan. Telkens was er wel iets en kreeg ik er net niet uit wat er in zat. De eerste wedstrijd waar ik weer echt goed wou zijn was de Eindhoven Trofee(EHT). In het trainingsschema hadden we er een klein piekje gebouwd alleen lag de grootste piek in februari was tijdens de Gruno Bokaal.

In het verleden waren mijn 500meters nogal onstabiel. Dit seizoen gaat dat erg goed dus tijdens de EHT wou ik onder spanning ook met een goede 500m beginnen. Dit lukte, met 38,68 werd ik 13e. Hierna volgde de 5km, richting de start voelde ik me erg goed. Misschien wel beter dan dat ik me dit seizoen voor een wedstrijd gevoeld had. Met veel motivatie begon ik mijn 5km. De eerste paar rondjes liepen zo makkelijk en ging ik zelf harder weg dan mijn PR van 6.52. Toch moest ik dit bekopen na 3km en gingen de rondjes flink omhoog. Ik kon de schade nog beperken tot 7.05 maar er had meer ingezeten.
De volgende dag stond er nog een 1500m op het programma, dan zou ik de 3 afstanden hebben gehad die ik ook rij met de Gruno Bokaal. Deze 1500m ging helemaal niet goed, raakte me slagen helemaal niet en ging helemaal kapot. Ik werd uiteindelijk 19e en wist dat het een stuk harder moest in februari in Groningen.

Gewestelijk Kampioenschap

In de voorbereiding op de Gruno Bokaal reden wij het gewestelijk kampioenschap allround over 500m-1500m-3000m.
Mijn opening was zeer sterk in 1o,57 en daarna een redelijk rondje met nog een grote misser in de laatste binnenbocht kwam ik uit op 38,79. Dit was goed voor een 3e plek. Hierna de 1500m ging alweer een stuk beter dan de rest van het seizoen. Met 1,57,38 was ik 1e geworden en weer tijd goed gemaakt op de nummer 1 en 2. De volgende dag op de  3km in Amsterdam (Jaap Edenbaan) voelde ik me erg goed en had ik er veel zin in. Ik moest nog steeds tijd goedmaken op de nummer 1 en 2. Meteen vloog ik er hard in en lag al snel voor op de tijden van de rijders achter mij in het kwartet. Op het einde ging ik nog wel kapot maar ik kon de schade beperkt houden en reed naar een mooie tijd en een Baanrecord van 4.04,53. Dit betekend dat er van mijn leeftijd nog nooit iemand sneller is geweest op deze afstand. Het oude baanrecord stond nog op 4.10,70 uit 1998. En doordat ik genoeg goed had gemaakt op de nummer 1 en 2 werd ik in het klassement ook 1e. Mijn ploeggenoot Maico werd mooi 2e! Een mooie wedstrijd en een goeie opsteker richting de Gruno Bokaal.

Gewestelijk kampioenschap foto

Gruno Bokaal

Dit is de belangrijkste wedstrijd van het seizoen. Hier kunnen wij ons plaatsen voor het NK Allround wat dit jaar gehouden wordt in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Om je te plaatsen moet je ongeveer bij de eerste 15 zitten. De 500m begint goed met 38,50. Hiermee kan ik een mooi klassement rijden. Ik voelde mij goed en moest deze dag nog een 5km rijden. Het plan was om met 32,5 vlak naar de finish te rijden. Ik begon meteen mooi met een 32,5 maar ging toen meteen naar de 33,0 waarop ik weer versnelde naar 32,4. Normaal rij ik mijn eerste paar rondjes makkelijk 31ers dus ik dacht dat 32,5 helemaal makkelijk moest voelen alleen was dit jammer genoeg niet het geval. Ik kon nog even in de 32 hoog blijven alleen ging vanaf de 3km toch de 33ers in. Het 1na laatste rondje kon ik hem nog 1x de 33 in krijgen maar daarna was het echt leeg en helemaal stuk naar de finish. De eindtijd was alsnog mijn 2e tijd ooit, maar ik had op meer gehoopt.
Na de eerste dag stond ik op de 15e plaatst. Dit zou waarschijnlijk net genoeg zijn om mij te plaatsen alleen moest ik nog wel een zeer goede 1500m rijden de volgende dag. De 1500m was ik geloot tegen mijn ploeggenoot Maico Voets. Ik startte binnen en hij buiten. Hij heeft een snelle opening in de benen en lag na 300m een aardig stukje voor. Met aardig wat ontspanning op het recht stuk en goeie bochten begon ik met een mooi eerste rondje van 28,2. Ik lag nog iets achter op Maico maar na een goeie tussenronde van 29,6 lag ik iets voor. Maar toen had ik nog 1 binnenbocht en 1 buitenbocht. In de laatste binnenbocht was ik eigenlijk al zo verzuurd dat ik hem niet meer kon doorversnellen. Ik voelde mijn snelheid achteruit gaan maar probeerde zo goed mogelijk te blijven schaatsen en mijn snelheid te behouden. De laatste buitenbocht voelde als een eeuwigheid. Maico kwam mij op het laatste stuk nog net voorbij en ik kwam uit op een tijd van 1.55,11. Dit was qua tijd wel een van mijn betere 1500 meters dit seizoen, alleen ik had toch ook weer op meer gehoopt. Ook waren er nog 2 jongens die door een goede 1500m mij net voorbij kwamen in het klassement waardoor ik eindigde op een 17e plek. Waarschijnlijk “net” niet genoeg om mij te plaatsen voor het NK Allround. Ik kijk met een dubbel gevoel terug op deze 3 afstanden. Het doel was plaatsing, dat was niet gehaald dus daarin was ik teleurgesteld. Maar in het verleden had ik nog wel eens moeite om op het juiste moment te pieken, en ik heb het op geen 1 afstand echt laten liggen. Dus in dat opzicht het ik wel een constant toernooi gereden en weer een stap kunnen maken.
Na deze 3 afstanden stond er ook nog een 10km op het programma. Deze telt niet mee voor de plaatsing waardoor veel mensen zich af hadden gemeld. Ik vond het een mooie uitdaging zeker gezien mijn rugproblemen uit het verleden. Ik heb op 18 jarige leeftijd al eens een keer een 10km gereden in 15.31 dit ging toen heel slecht door erg veel pijn aan mijn rug. Ik begon lekker rustig en zoekte het ritme op waarmee ik een 10km goed kon volhouden. In het begin had ik daar even moeite mee maar al snel kwam ik met rondetijden van 35 hoog en 36,0 lekker in mijn ritme. Na da 4800m versnelde ik hem zelfs iets en kwam er al een 34er uit. Op dat moment begon vooral mijn linkerbeen wel flink te verzuren. Ik twijfelde even om richting de 34,5 te gaan en hem dan vlak proberen te rijden tot de finish, maar zag nog 10 rondes op het bord staan en deed toch weer wat rustig aan. Met nog 5 rondjes te gaan versnelde ik weer richting de 35,0. Dit ging toch makkelijker dan gedacht. De laatste 2 rondje haalde ik nog alles uit de kast en kon ineens 2x een seconde versnellen. Deze 2 rondjes waren snel, ik had dus meer over dan gedacht. Ik reed een mooi persoonlijk record, maar er had meer ingezeten. Dit komt omdat het pas mijn 2e 10km was en dit moeilijk is om in te schatten. Ik was vooral erg blij dat ik het met mijn rug zo goed kon volhouden.

Groeten Jeffrey

De volgende belangrijke wedstrijd is volgend weekend. De HollandCup afstanden 3 in Den Haag. Ik rij hier waarschijnlijk de 1500m en de 5km. Hierover meer in mijn volgende nieuwsbrief.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s