Gruno Bokaal

Tegenslagen

Ik wist dat dit jaar een lastig jaar zou worden wegens mijn stages die ik dit jaar weer ben gaan oppakken voor mijn opleiding bouwkunde. Ondanks deze drukte van 40 uur in de week werken heb ik er nog alles aan gedaan om hard te schaatsen dit seizoen.
Maar helaas heb ik je op sommige dingen zelf geen invloed. Zo heb ik dit seizoen veel last van blessures en ziektes op de verkeerde momenten. Zo heb ik 2 maal richting mijn trainingsstages in Inzell iets opgelopen waardoor ik daar niet de tijden heb kunnen rijden waarmee ik mij kon plaatsen voor de belangrijke wedstrijden deze winter.
Na het 2e trainingskamp in Inzell (einde van 2014) had ik alles redelijk onder controle. De botvlies ontsteking die ik in mijn enkel heb opgelopen zit er nog wel, maar hier kan ik nu redelijk mee schaatsen zonder al te veel pijn. Hierdoor heb ik in het begin van 2015 wel weer wat beter kunnen trainen.

Gruno Bokaal

Ik wist dat er een grote kans was dat ik mij zou plaatsen voor de Gruno Bokaal. Dit was dan eigenlijk de eerste “echte” wedstrijd van het seizoen naast alle trainingswedstrijden die ik al gereden had. Ik heb de hele maand januari goed naar deze wedstrijd toe proberen te werken. De maandag voor dit toernooi reed ik in Heerenveen nog een trainingswedstrijd over 500m/1500m, goed voor 38,9 en 1.57,2. Hieraan merkte ik al dat ik op de goede weg was voor een piek het volgende weekend.

500m

De  500m ging redelijk. Ik had zelf gehoopt op een 38er, maar met 39,20 kon ik niet ontevreden zijn aangezien dit naast Inzell en Heerenveen mijn snelste seizoenstijd was op een semi overdekte baan. Op deze afstand werd ik 12e van de 26 rijders die meededen.

 

5km

Voor mijn 5km had ik samen met mijn trainer Alex Outenaar een goed raceplan uitgewerkt. Vanaf begin af aan wou ik 33,5 gaan rijden en dit zo lang mogelijk volhouden. De snelheid moest ik vooral proberen te halen uit mijn bochten en de rechte stukken blijven ontspannen, ook als ik moe werd. Deze race ging nagenoeg perfect, het was een van mij beste races ooit. Met onderstaand schema reed ik naar een nieuwe beste seizoenstijd van 7.03,00, dit was de 7e tijd. In het tussenklassement stond ik na dag één 8e. Tevreden over een mooi begin van het toernooi ging ik samen met mijn ploeggenoot Jurjen Westenberg richting Leeuwaarden waar wij zouden overnachten bij de Opa en Oma van Maico Voets. 5km gruno bokaal

 

1500m

De 1500m ging de volgende dag ook niet verkeerd. Met deze heb ik dit seizoen de meeste moeite. In Heerenveen reed ik maandag nog 1.57,2 en rond deze tijd wou ik ook vandaag uit komen alleen dan op een semi-overdekte baan. Groningen is een koude baan en daardoor ook wat zwaarder. Normaal zou ik op een 1500m er volle bak invliegen, alleen dit keer koos ik voor een iets andere aanpak.
Ik opende in 25,9 niet heel erg goed, reed daarna een relatief langzaam rondje voor mij doen van 29,3. Vaak heb ik dan van mijn eerste naar tweede rondje 1,5s verval, maar dit keer bleef ik met 30,5 binnen de 1,2s verval. Normaal eindig ik dan mijn slotronde van 2s verval, maar dit keer kon ik met 31,8 dit beperken tot 1,3s verval. Dit resulteerde in een eindtijd van 1.57,57, de 15e tijd. In het veld dus niet een hele goede tijd maar ik was er zelf wel tevreden over.

 

10km

Doordat ik na drie afstanden 9e stond in het klassement had ik mij geplaatst voor de slotafstand. De 10km!!! Ik had de afgelopen nacht niet heel goed gelegen in mijn slaap waardoor ik was last had van mijn rug. (vandaag erachter gekomen dat er een wervel en een rib niet helemaal meer goed zaten in mijn rug). Toch ben ik de 10km gaan rijden waarbij ik wel al snel veel last van mij rug kreeg waardoor de rondetijden erg moeizaam kwamen. Ik had dit seizoen al een 10km gereden in Amsterdam in een Baanrecord van 15.16,95 en wou op deze baan wel graag onder de 15 minuten schaatsen. Met het onderstaande schema is dit net gelukt en heb ik het toernooi als 7e afgesloten. Eindklassement: http://knsbgroningen.nl/grunobokaal/uitslag/hereneindklassement.pdf

10km gruno bokaal

 

Ik heb een erg leuk weekend gehad en ben erg tevreden over dit toernooi. Dit soort weekenden zijn de weekenden waar je altijd zo hard voor traint en als het dan goed gaat geeft dit erg veel voldoening.

 

Groetjes,
Jeffrey

2 thoughts on “Gruno Bokaal

  1. Mooi verslag Jeffrey en een top wedstrijd gezien alle dingen buiten het schaatsen maar je hebt aangetoond dat je een doorzetter ben dus doe je ding en ga zo door

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s