Tickets Holland Cup!

De maand september stond al snel weer in het teken van schaatsen. In de week van 9 september stonden de eerste ijstrainingen in Heerenveen alweer op het programma. Op 22 september stond de eerste wedstrijd op het programma. En op 25 september vertrokken we richting Inzell voor een trainingskamp van 10 dagen.

Heerenveen

Wij (Maico Voets en ik, de enige rijders in het GewestNHU momenteel) begonnen onze trainingen in Heerenveen. Hier hebben wij 2 weken getraind voordat wij onze eerste wedstrijd hadden. Het schaatsen ging al snel erg lekker door het vele skeeleren aan het einde van de zomer.

Eerte wedstrijd:
De eerste wedstrijd is altijd spannend. Je weet nog niet precies waar je staat en wat je kunt. Testen in de zomer kunnen goed zijn maar dat wil nog niet zeggen dat je dit ook over kunt brengen op het ijs. Maar het kan ook andersom zijn natuurlijk. Omdat ik vorig seizoen veel last heb gehad van een rugblessure gingen vooral mijn 5km’s niet super. Vroeg in de wedstrijd begon mijn rug al moe te worden, ging mijn coördinatie achteruit, ging ik technisch en stuk slechter schaatsen en liepen de ronde tijden al snel op. En ik ben eerlijk, dit geeft je niet een lekker gevoel als je denkt aan een 5km. Maar toch, ik voelde me sterk en de trainingen gingen goed, dus aan de andere kant had ik er ook weer veel vertrouwen in.

Mijn Persoonlijk Record (PR) stond op 6.58,9. Het doel in het begin van het seizoen was plaatsing voor de HollandCup (dit is een cyclus voor de niet worldcup rijders en meteen een plaatsing wedstrijd voor belangrijke wedstrijden als het NK Afstanden op Tv en het NK Allround op TV). De limieten voor de wedstrijden zijn op de 1500m 1.53,2 en op de 5km 6.54,0.

In de eerste wedstrijd had ik niet verwacht dat ik meteen in de buurt zou komen van deze tijd maar na een super goede en vlakke race kwam ik uit op een tijd van 6.52,5. Een dik PR van 6 seconden en mijn eerste HollandCup ticket was al binnen. Het was een tijd geleden dat ik dit gevoel heb gehad na een race! Eindelijk dacht ik, na al die jaren ‘net’ niet en veel pech met blessures komt het er nu eindelijk een keer uit.

2013-09-18 07.59.35

Inzell

Woensdag 25 september vertrokken wij ’s middags richting Inzell. Vroeger was deze baan nog open. Maar tegenwoordig is deze baan helemaal vernieuwd en overdekt. Omdat de ijsbaan op een hoogste ligt van 690m is er minder luchtweerstand. Hierdoor is deze baan sneller dan bijvoorbeeld Heereveen. Dit is dan ook meteen de hoofdreden waarom wij op trainingskamp gaan naar Inzell. Hier kunen wij mooi onze limiet tijden rijden voor de Holland Cup op deze snelle baan. 

Toen wij aan kwamen hebben wij 1 training en 1 wedstrijdvoorbereiding gehad op het ijs. Het ging super! Je hebt echt het gevoel dat je vliegt op dit ijs. Zondag stond de eerste wedstrijd in Inzell op het programma. Een 500m en een 1500m. 500m was meer een warming up, maar ik reed alsnog een PR van 38,2. De 1500m was het doel onder de 1.53,4. Mijn PR stond nog op 1.54,6 dus ik moest flink veel sneller rijden dan ik ooit was geweest. Na een redelijke opening van 25,2 een super rondje van 27,5 en 2 goeie rondjes daar achteraan kwam ik uit op een eindtijd van 1.52,8! HollandCup Ticket 2 dus ook binnen. Het eerste doel van het seizoen was dus al na 2 wedstrijden behaald.

Het laatste weekend in Inzell reed ik nog een trainingswedstrijd van 500m/3km. De 500m was niet een super goede race maar toch weer een PR naar 38,18. De 3km ging ontzettend goed. Mijn oude PR stond op 4.02,8 en na mijn 6.52 op de 5km wist ik dat ik makkelijk onder de 4minuten kon rijden. Na een snelle start en een zwaar slot lukte dit dik. Met een tijd van 3.54,0 reed k bijna 9seconden van mijn persoonlijk record af. Alweer een lekkere wedstrijd en een goed gevoel richting volgende week.

Aankomend weekend is de eerste HollandCup in Deventer. Op zaterdag 12 Okt rij ik een 1500m en op zondag 13 Okt een 5km!

2013-10-02 18.20.25

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s