Testen, en trainingskamp Villard-de-Lans

Testen

Iedereen heeft wel eens gehoord van “meten is weten”. Ook bij ons in de ploeg wordt er in de zomer gemeten om te weten waar we staan en waaraan we nog moeten sleutelen. Wij doen dit door middel van 2 testen:

  • Wingate-test

” De Wingate Test is een 30 seconde sprinttest op de fiets. Het is de bedoeling om vanuit stilstand zo snel mogelijk een zo hoog mogelijk toerental te halen. De opgelegde weerstand is afhankelijk van getraindheid en geslacht. Het hoogst behaalde vermogen is een indicator voor het anaerobe vermogen van de sporter. Het gemiddelde vermogen over 30 seconden en het verval in vermogen geven een indicatie over de anaerobe capaciteit. Vooral voor (anaerobe) sporten als baanwielrennen en schaatsen levert de Wingate Test interessante informatie op

  • VO2max-test

VO2max staat voor zuurstofopname en geldt als dé maat voor conditie. De VO2max Test is een maximale inspanningstest op een fietsergometer, waarbij we het volume en de samenstelling (O2, CO2) van de uitademingslucht meten. Tijdens de test ademt de sporter door een masker dat via twee kleine kabeltjes is verbonden aan de meetapparatuur; na een warming-up neemt de fietsbelasting in kleine stapjes toe tot maximale inspanning wordt bereikt. Voor de inspanningstest meten we het gewicht en de huidplooien op om het vetpercentage en de vetvrije massa te kunnen bepalen. 

Een VO2max Test geeft ons informatie over belangrijke inspan-ningsfysiologische waarden zoals de maximale zuurstofopname (VO2max), het omslagpunt, de verhouding tussen koolhydraten en vetten als brandstof in de energievoorziening en maximale hartslag (HFmax). Bovendien kunnen we op basis van de testresultaten de individuele trainingszones bepalen, die de sporter direct kan gebruiken in zijn/haar trainingsprogramma.

Deze testen hebben we in het begin van de zomer gedaan, en 2 weken terug nog een keer.In beide testen had ik mezelf goed verbeterd ten opzichte van de eerste test. Bij de wingate test was zowel me maximale vermogen als me verval verbeterd. Bij de VO2max test was me VO2max ruim omhoog gegaan, me maximale hartslag lag hoger en ook me omslagpunt (moment dat je gaat verzuren) was later!

Trainingskamp Villard-de-Lans

De week na deze testen zijn wij met de ploeg 2 weken op trainingskamp geweest in Frankrijk. Met de test resultaten heeft onze trainer het schema zo aangepast dat iedereen zijn verbeterpuntjes nog even kan aanscherpen richting het ijs. We hebben 2 weken lang heerlijk weer gehad. Naast alle sprong, kracht, plank en fiets trainingen in het warme zonnetje hebben we ook veel geshorttrackt! Een redelijke oude ijshal die voornamelijk gebruikt wordt voor ijshockey. Hier konden wij goed aan onze techniek in de bochten werken om dit straks over te kunnen brengen naar het langebaanschaatsen.
Aan het einde van de eerste week werd ik ziek, 1 nacht doorgebracht in een badkamer en 1 dag niks kunnen eten, dan raken je voorraden snel op. Ik heb hierdoor een gedeelte van de trainingen moeten overslaan waar ik erg van baalde. Desondanks zijn de laatste dagen van het trainingskamp weer erg goed gegaan, waardoor ik nog wel even de bevestiging kreeg dat het fysiek erg goed zit!

Hier zijn nog wat foto’s te zien van het trainingskamp: Villard-de-Lans, Frankrijk

Ondertussen ben ik nog steeds druk op zoek naar Sponsoren!

Contact

Tel: 0621200495
Email: jefjeffrey@gmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s